De tio mest sålda

pocketböckerna i Sverige under 2008 presenterades i lördagens Svenska Dagbladet. Detta i anslutning till artikeln ”Koden till kioskvältaren” i Kulturdelen, sid 8 ff.

Listan lyder som följer:

1. Flyga drake av Khaled Hosseini

2. Snabba cash av Jens Lapidus

3. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

4. Mig äger ingen av Åsa Lindeborg

5. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

6. Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson

7. Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson

8. Midvinterblod av Mons Kallentoft

9. Tyskungen av Camilla Läckberg

10. Bitterfittan av Maria Sveland

Glädjande nog ser jag att två av böckerna på listan finns recenserade i detta forum – en på originalspråket engelska och en som är skriven på svenska. Ytterligare två finns omnämnda på Beas lista av boktips från Bokmässan. Cecilia har uppmärksammat en av författarna som har två titlar med på listan, och känner jag henne rätt kommer hon snart att ge sig på ytterligare en bok av denne författare, kanske den som står på listan.

Drygt halva listan är alltså omnämnd på ett eller annat sätt på PocketBlogg! Det tyder jag som att vi som skriver här håller upp vårt fuktiga finger och i alla fall någorlunda känner åt vilket håll trendvindarna blåser.  Samtidigt konstaterar jag att vi har recenserat väldigt många andra böcker som inte finns med på listan dessutom – böcker som också är väl värda att läsa!

Fortsätt att följa oss och våra kära pocketböcker, hitta gamla bekanta och nya utgåvor – och kommentera gärna om du håller med oss eller inte!


Kommentarer

De tio mest sålda — 11 kommentarer

 1. Nu skall vi se:
  1. Flyga drake av Khaled Hosseini – Inte läst

  2. Snabba cash av Jens Lapidus – inte läst men lyssnat på som ljudbok

  3. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini – inte läst

  4. Mig äger ingen av Åsa Lindeborg – köpt men ligger ännu oläst

  5. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson – läst

  6. Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson – läst

  7. Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson – läst

  8. Midvinterblod av Mons Kallentoft – köpt men inte läst

  9. Tyskungen av Camilla Läckberg – läst

  10. Bitterfittan av Maria Sveland -läst

  Oj så mainstream jag är.

 2. Maria: Nej, jag förstår inte heller varför alla är så entusiastiska över Stieg Larssons böcker. Jag tyckte att de är lite för långt från verkligheten, klyschiga karaktärer.

  Nu vill jag sjunga dig milda sånger, tyckte jag om och

  Tusen strålande solar var obarmhärtig att läsa, fruktansvärd men en mycket bra bok.

 3. Jag har också läst Stieg Larssons böcker – det ”måste” man ju – men jag tyckte också att karaktärerna var lite väl otroliga och att bakgrundsteckningarna var lite väl faktaspäckade i relation till det. Det vägde inte riktigt jämnt, så att säga. Dessutom en detalj jag hängde upp mig på: kommunikationen mellan huvudpersonerna – det skulle nog varit trovärdigare om de hade sms-at.

  Linda Olssons bok tyckte jag också om. Ibland vill man ha ett lite lågmält berättartempo som kanske är förutsägbart men ändå inte…!

  Har tittat på Mons Kallentoft och Åsa Lindeborg, men nu har jag en stor hög böcker som ligger och väntar så det får bli ett senare kapitel!

  • Oj, måste man? Frida förssökte få mig att se första filmen, det var ju trots allt den ”absolut bäääääästa svenska film hon sett.”
   Det var något av det absolut värsta jag sett, efter en halvtimme läste jag en bok samtidigt, och efter en timme gav jag upp helt, så jag tänker inte läsa böckerna.

 4. Män som hatar kvinnor är knappast en av den bästa svenska filmer jag sett, men jag tyckte den var ett gott hantverk. Framför allt var den snyggt filmad och snyggt klippt. Dessutom hade en del ovidkommande saker i böckerna skalats bort i filmen. Den andra filmen, Flickan som lekte med elden, är inte lika bra. Framstår mer som ett hafsverk, skulle passat bättre som tv-film.

  Jag tycker också böckerna är fyllda av klichéer och alldeles för överdrivna. De framstår inte som realistiska. Det är så uppenbart att Stig Larsson har ett budskap, och han skriker och hoppar och viftar i sina bemödanden att få det framfört. Jag föredrar författare som är lite mindre övertydliga.

 5. Mycket sant Maria, kanske vill man tänka lite själv, inte blir skriven på näsan. Det känns som en underskattning av läsaren.

 6. Listan lyder som följer:

  1. Flyga drake av Khaled Hosseini – läst

  2. Snabba cash av Jens Lapidus – inte läst, inte tänkt läsa heller

  3. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini – läst

  4. Mig äger ingen av Åsa Lindeborg – läst

  5. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson – läst

  6. Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson – läst

  7. Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson – läst

  8. Midvinterblod av Mons Kallentoft – lyssnat på men hade inte laddat in sista kapitlen så jag vet än inte vem som var mördaren!!!!

  9. Tyskungen av Camilla Läckberg – läst

  10. Bitterfittan av Maria Sveland – inte läst men tänkt läsa

  Syns verkligen att jag satsat på att läsa lite mer ”populära” (?) böcker sista åren.

  Alltid kul med listor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *