Vad är en pocket?

Här på Pocketblogg är vi aningen generösa när det gäller vad som är en pocket, mest för att man då och då hittar en bok i storpocket, en inbunden med mjuka band osv… och man känner att den här måste jag bara få skriva om innan den kommer på ”riktigt pocket”. Men att recensera en bok med hårda pärmar eller ljudbok, e-bok skulle aldrig falla oss in (fast jag vet att vi då och då fuskar, har läst boken inbunden eller lyssnat på den men kollat och sett att den finns i pocket).

Jag hamnade i en diskussion om vad pocket är med några andra besökare på Bokmässan och vi kunde inte riktigt definiera vad en pocketbok var egentligen.

 • Vad klassificerar en bok som pocket för dig?
 • Innan du benämner en bok som pocket kollar du då ex. bindningen?
 • Är det ok att vi då och då frångår den korrekta pocketboken med en häftad ibland, finns det då några begränsningar i övrigt? Måste den hålla sig inom vissa mått, viss papperskvalité eller något annat för att du inte skall tycka att vi är helt knäppa?

När jag frågade folk på Bokmässan ”Vad är en pocket?” så svarade alla ”en bok med mjuka pärmar”. Jag halade då fram min Atomtorg, Porrharar och Hitlerslussar: 160 genom Baltikum ur väskan. Den har mjuka pärmar och är häftad. Nä den var ju ingen pocket för den var för stor, boken mäter 17,5 x 20,5 cm och en vanlig pocket från Månpocket, Norstedt, Bonniers, Pocketförlaget, En bok För Alla, Natur och Kultur, Sekwa mfl mäter 11 x 18 cm. En pocket skulle tydligen rymmas i en ficka, vad för ficka som avses nämndes dock inte, troligtvis inte i framfickan på mina tighta jeans i alla fall, Pocketförlaget verkar ju tycka att en jeansbakficka är det som gäller om man tittar på deras logga. Vi stod i en monter så jag grabbade tag i den tjockaste pocketen de hade och undrade den här då, varför är den en pocket, den är ju megajock. Den ryms knappast i en ficka. Boken i fråga var på över 900 sidor. De höll ju med den är ju lite väl tjock, ryms inte så bra i handväskan heller och har tappat smidigheten att ha med sig och är rätt tung att hålla i.

Nästa liknande diskussion gjordes i SF-bokhandelns monter där kunde jag istället för Atomtorg, Porrharar och Hitlerslussar: 160 genom Baltikum plocka fram Pride and Justice and Zombies som har lite större mått än ”vanliga pocketböcker” med sina 20,5 x 13,5 cm) men är inte en storpocket utan säljs som pocket. Tog då fram min Abigails liv som har mjuka pärmar och i samma format men är häftad och frågade om den var en pocket och jo det tyckte de ju. Men min Roadside Crosses (15,5 x 23,5 cm) i storpocket var förbryllande, den hade mjuka pärmar men var ju i storleksformatet som en inbunden bok. Nä den var inte en pocket.

Så vad är en pocket egentligen, jag valde att gå till Wikipedias sida om bokbinderi som säger:

Pocket eller Pappersband. Limbunden och pärmar och rygg av tunn kartong med tryck.

Wikipedia har även en sida om pocketbok som säger:

Pocket är en liten bok med mjuka pärmar. Namnet kommer från engelskans ord för ficka.

Böcker i pocketform är numera vanligare än inbundna böcker, kanske främst av praktiska skäl: de är lättare att bära med sig och de är billigare att främställa och köpa. De är dock inte lika lämpliga som samlarobjekt eftersom de i regel har sämre bindning (limningen kan gå upp), pärmarna lättare tar stryk av ovarsam behandling och sidorna innehåller papper som gulnar fortare.

Vissa böcker ges enbart ut i pocketformat såsom olika typer av deckare, lågprisutgåvor, etc, och den genre som brukar benämnas kiosklitteratur.

Den engelska Wikipediaartikeln om paperbacks är ännu längre och tar upp olika former av pocket:

Mass market paperback (MMP eller MMPB) är en liten oftast icke-illustrerad och billig bokbindningsmetod. MMP-böcker ges oftast ut efter att boken släpps i inbundet format och säljs på icketraditionella bokställen så som flygplatser och mataffärer men givetvis även i bokhandeln. En del böcker ges ut direkt i detta format, gäller särskilt debutanter. I engelsktalande länder pratar man ofta om flygplatslitteratur som en egen genre, det är böcker som resande läser för att slippa undan de trista väntetimmarna på flygplatsen.

Trade paperback (TPB), antingen som ”vanlig pocket” eller storpocket. Är en mjukpärmsversion av tidigare inbunden bok. Normalt publicerad av samma förlag som den inbundna och textsidorna brukar vara precis de samma som i inbundna utgåvan. Oftast har boken samma fysiska proportioner som den inbundna. Papperskvalitén brukar vara bättre än i MMP-utgåvorna. Priset för en TPB brukar ligga mellan den inbundna och MMP.

pocketshop.se kan man läsa Svenska Akademins ordlista definition:

”en häftad och billig version av en inbunden bok”. En pocketbok är alltså oftast en billigare version av en tidigare utgiven, inbunden bok.

Här kom det att den skall vara häftad, hmmm och tidigare utgiven, måste det verkligen vara så? Jag söker vidare och hamnar hos Bokus som på sin hjälpsida för sök och beställning skriver under rubriken Bindningstyper:

 • Häftad – Enklare bindning, vanligen med klister, mjuk pärm
 • Limp – Bok med mjuk pärm (pocket)
 • Mass Market Paperbound – Bok med mjuk pärm (pocket)
 • Paper/Paperback – Bok med mjuk pärm (pocket)
 • Pocket A – Bok med mjuk pärm. Vanlig svensk pocketstorlek.
 • Pocket B – Bok med mjuk pärm. Amerikansk pocket. Häftad och 2-3 cm större än Pocket A.
 • Pocket C – Bok med mjuk pärm. Pocket i ”inbunden-storlek”.
 • Tradepaper – Bok med mjuk pärm.

Det var kanske inte så lätt att ringa in en pocket mer än att den skall ha just mjuka pärmar så i alla fall jag kommer fortsätta ha det som riktmärke när jag recenserar här på Pocketbloggen till ni skriker något annat.

För mig personligen skall det vara liten text i en pocket och lite billigare, gråbeige papper med struktur. Absolut inte blanka papper. Till formatet så spelar inte tjockleken någon roll, bindingstyp bryr jag mig inte om men den bör vara rektangulär till formen och i alla fall kännas som ”pocketstorlek”. En och annan storpocket inhandlas men de är inte riktiga pocket enligt mig.


Kommentarer

Vad är en pocket? — 13 kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention Vad är en pocket? | PocketBlogg.se -- Topsy.com

 2. När man talar om pocket brukar det oftast handla om utgåvor som är billigare att producera, ofta med tunnare papp i omslaget och som har ett förlagspris långt under vad en normalstor originalutgåva kostar (hur mycket varierar förstås). Oftast märks de upp med prisgrupp enligt en ”standard”. Vanligtvis sätter man inte om boken utan förminskar originalsättningen till pocketformat (med varierande men oftast läsbart resultat) vilket också minskar produktionskostnaderna. Dessutom distribueras böckerna, utöver den vanliga bokhandeln, via fler kanaler och specialiserade butiker, ex. Pocketklubben, Pocket Direkt, Pocket Shop, livsmedelsbutiker, Pressbyrån, kiosker etc.

  Hittade den här rapporten: http://www.t2f.nu/t2frapp_f_106.pdf. På sidan 46 och framåt finns ett kapitel om ”Pocketbokens egenskaper”.

  En del av de varianter du tar upp ovan är originalutgåvor i mjukband som ofta är lika dyra att producera som en inbunden bok. I andra änden har de riktiga skräckexemplen på ”mass market paperback”, med papper som gulnar på en vecka och pärm som löses upp av handsvett, försvunnit, kanske i takt med att pocketbokens status höjts.

  Sen är ju allting undantag idag. 😉

 3. @Niclas Tack för en utförlig kommentar. Får läsa rapporten ikväll. Jag fortsätter att vara lite generös i min tolkning av vad jag får recensera här under pocket-flaggan 🙂

  • Och ett litet tillägg som trillade bort ur mitt inlägg:

   Ni som känner mig vet ju var jag vill komma, jag har lyssnat på en bok som jag verkligen älskade, som jag vill att så många fler skall upptäcka (kom just på att jag glömt skicka till mormor, hon kommer älska den) är utgiven med mjuka pärmar. Men å andra sidan får jag väl helt enkelt suga på den karamellen och snällt vänta tills den kommer i pocket och jag faktiskt läst boken även om den var en underbar upplevelse som ljudbok. Och för er som inte känner mig så är jag förälskad i Igelkottens elegans

 4. Jag är nog ganska vag i min egen definition av pocket, inte när jag recenserar här, men när jag pratar med vänner kring fenomenet. Kanske framförallt med två av mina vänner som har en specifik bokhylla för allt som inte är inbundet med hårda pärmar, allt med mjuka pärmar hamnar i pocketbokhyllan. Det är som ett klassamhälle för böcker, där de nästan ser ner på de stackars pocketarna. Själv tänker jag nästan tvärt om. Jag har framförallt pocket, mycket pga att jag rest och flyttat runt större delen av mitt vuxna liv. Pocket har så många fördelar när man lever i lägenheter med skrangliga bokhyllor och måste få plats med allt man vill få hem igen i en resväska eller iaf en bil. Och läser jag en pocket får jag med mig den överallt, den blir del av min vardag och antar karaktärsdrag: tummade framsidor, vikta blad och lite fläckar från kaffe. Det gör att nästa gång jag plockar fram den boken minns jag läsupplevelsen så väl som boken i sig. Oj så jag fransar ut, men du får se det som svar på både vad en pocket är för mig och varför jag läser dem. 🙂

  • KarinA Måste få klippa in ex text jag skrev i egna bloggen apropå det där med att minnas läsupplevelsen:
   ”…nä böcker skall upplevas i handen, jag skall kunna ta på sidorna, göra mentala markeringar om var något står någonstans, klottra i kanten (kurslitteratur) om jag vill (bara i mina egna böcker förstås) och göra hundöron som gör att det syns att boken har blivit använd, kanske till och med omtyckt (fast de har mer sällan hundöron eftersom jag slukar dem i ett svep). Men trots min användning av hundöron är jag även en notorisk stoppa saker i boken människa, saker som ofta blir liggande kvar efter jag läst boken, kvitton, bussbiljetter, flygbiljetter, kuvert och annat, avrivet toapapper från en restaurang på Cypern finns det också. De stannar kvar som markörer över den tid då jag läste boken. Har den varit med på en strand kan man ge sig fasiken på att det trillar ut sand och har den varit med på en skogspromenad att läsas under fikat kan både barr och löv trilla ut.

   Jag är inte direkt försiktig med mina böcker, otaliga har tekoppsringar på omslaget (som på Bergdorfblondiner) eller matspill på sidorna eftersom jag envisas med att läsa när jag äter. Så när jag lånar en bok av någon annan får jag alltid vara extra medveten om att det är lånebok.” Från mitt inlägg om min relation till böcker Bokkärlek

 5. Ja, jag är som namnet visar en pocketälskare! För mig är en pocket ”värd” så mycket mer än en inbunden. Jag samlar på pocketar. Samlandet i sig och läsningen för sig är två olika intressen. Men det är billigt att kombinera de två. Mycket handlar om det som Kajsa pratar om; en pocket följer med mig var jag än åker eller går och jag kan nästan gilla en pocket mer om den blivit nött och fransig än om det ser outläst ut efter en snabb genomläsning.

  Men, vad är en pocket?
  För mig är det en liten bok med mjuka pärmar. Med liten menar jag högst 198cm på höjden. Vanligtvis ligger de svenska pocketerna på 178cm. Nördigt jag vet, men sån är jag.

  Ett (tre) undantag är Carina Burmans deckare om Euthanasia Bondeson. De är inbundna men i pocketformat. De får stå i pockethyllan (som är den fina hylla hemma hos mig) just pga av symmetrin i bokhöjd. Men de är undantag. Lessings mjukpärmade böcker om Martha Quest (serien Våldets barn) står i inbundethyllan. De räknas inte som pocket.

  Oj, det här kan jag skriva mycket om märker jag. Får nog bli ett eget inlägg på bloggen. Tack för inspiration.

 6. Pingback: En bra pocket | business-registry.se

 7. Över ett år försent, men what the heck!

  För mig (grafisk formgivare, originalare, jobbat på tryckeri, etc.) är pocket endast en storleksangivelse.

  En inbunden bok är en bok där inlagan försetts med någon sorts omslag. Dvs. en pocketbok med mjukt omslag är inbunden.

  En bok med »hårda pärmar« är en pärmbok. Pärmar är alltid hårda.

  En bok med »mjuka pärmar« är en omslagsbok. Mjuka pärmar finns inte – det kallas omslag.

  Att kalla en stor omslagsbok för »storpocket« är som att kalla en normallång person för »jättedvärg«.

  Det här kan säkert tyckas väl analretentivt, men jag är en stor fan av språklig exakthet i allmänhet och fackspråk i synnerhet.

  Att folk ändå alltid kommer att envisas med »storpocket«, »mjukpärm« och »oinbunden« inser jag förstås – men från mig lär ni inte få höra dem utan hörbara citattecken.

 8. Hej.

  När fattar ett förlag normalt beslut om att ge ut en pocketversion av en tidigare utgiven, mera påkostad, titel?

  Är det i normalfallet om ursprungstiteln sålt under eller över förväntan?

  Jag har haft en diskussion med vänner om detta.

  Mvh
  Mats Lindman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *