Ann Brashares: Systrar i jeans

9170010781När jag för ett par veckor sedan började mitt vikariat som barn- och skolbibliotekarie var ett av mina första drag att låna hem en hög med populära ungdomsböcker som kommit ut på senare år. Jag kände att jag behövde uppdatera mig lite. Jag valde både böcker som jag tyckte såg tilltalande ut och sådana som jag inte riktigt ”kände för”, bara för att få en bredd i urvalet.

En bok som jag definitivt skulle fallit för, om den hade funnits när jag var 12-13 år, är Systrar i jeans. Ramberättelsen handlar om fyra vanliga amerikanska tjejer som är riktigt goda vänner ända sedan deras mödrar var gravida och gick på gymnastik tillsammans. De är födda inom loppet av ett par veckor och har i princip varit tillsammans hela livet, även om de inte har så mycket annat gemensamt egentligen. Inför den första sommaren de skall tillbringa på olika håll bildar de en klubb omkring ett par jeans, som en av tjejerna köpt på second hand, som visar sig inneha magiska egenskaper. Jeansen sitter perfekt på de fyra tjejernas olika formade kroppar, och framhäver dem som mest fördelaktiga. Därför får tjejerna också nytt självförtroende och vågar saker som de kanske inte skulle ha vågat på egen hand.

Jeansen blir en symbol för kärleken mellan de fyra vännerna, och de skickas mellan tjejerna under hela sommaren när de plockar sina ”vuxenpoäng” på olika sätt. Berättelsen flyter på i ett behagligt tempo och varvas med små tänkespråk och underfundiga aforismer emellanåt. Ibland är berättelsen skriven på vanlig prosa, ibland i brevform. Det känns nästan lite gammaldags idag, när man tänker sig att fyra kompisar snarare skulle hållit kontakt via mail eller Facebook i stället för med ”snail mail”. Ändå är boken skriven för bara knappt 10 år sedan!

Väldigt många författare skriver uppföljare till debutsuccéer, så även Ann Brashares. För enkelhets skull heter de också ”Systrar i jeans” åtföljda av ”andra”, ”tredje” och ”fjärde sommaren”. Samtliga finns i pocketformat.  Jag kan varmt rekommendera dem till tjejer i de lägre tonåren!

Betyg: ★★★★☆

Förlag: Månpocket
Utgiven: 2003
ISBN: 9170010781
Antal sidor: 378

Köp boken på Adlibris (Sponsrade länkar)


Kommentarer

Ann Brashares: Systrar i jeans — 3 kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention Ann Brashares: Systrar i jeans | PocketBlogg.se -- Topsy.com

 2. Är det något speciellt i dem som gör att de inte även rekommenderas för killar?

  Systrar i jeans och den andra boken har även blivit film.

  • Klart att killar även ”kan” läsa dem, men jag upplever språket som väldigt mycket ”tjejsnack”. Långt ifrån könsneutralt!

   Just nu håller jag på med en annan ungdomsbok, Liv och Lovisa av Emma Granholm (som också finns som pocket). Av titeln att döma kunde den också vara en riktig tjejbok, men den tycker jag har ett tilltal och innehåll som är mera universellt och behandlar situationer som kan kännas igen av båda könen. Jag kanske recenserar den också längre fram – har flera böcker på gång samtidigt just nu!!

   Tack för inlägget om filmatiseringen – det glömde jag skriva!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *