Lauren Kelly: Det stulna hjärtat

10-årig Lilac Jimson försvinner och hittas aldrig. 16 år senare återvänder hennes forne skolkamrat Merilee Graf till barndomsstaden Mt. Olive. Merilees far är allvarligt sjuk, förmodligen döende. När ett glashjärta som hon givit pappan försvinner från sjukhuset börjar Merilee desperat leta efter det. I sitt sökande konfronteras hon med ett plågsamt förflutet och snart är hon indragen i en händelseutveckling hon inte kan kontrollera.

Under pseudonymerna Lauren Kelly och Rosamond Smith skriver Joyce Carol Oates spänningsromaner. Jag har tidigare recenserat Jag ska skydda dig från allt här.

När jag öppnar en bok med Oates brukar det vara med viss tveksamhet. Jag är inte helt förtjust i hennes sätt att skriva. För många utropstecken och parenteser, citationstecken och  kursiveringar. Budskapet hamras in. Jag känner mig lätt idiotförklarad och det irriterar mig.

I det avseendet är Det stulna hjärtat en positiv överraskning. Språket är riktigt sparsmakat och återhållsamt. Det gillar jag.

En annan sak jag gillar är porträttet av Merilee. En till synes självständig och världsvan ung kvinna med en privilegierad bakgrund. Men steg för steg förs jag allt djupare in i Merilees inre och bilden av privilegium krackelerar. I stället får jag möta en bräcklig och självdestruktiv människa med ett förflutet svårare än jag anat. Det är starka känslor som avhandlas och till slut har jag fått veta mycket mer om Merilee än vad jag ville. Det är obehagligt och tankeväckande.

Mindre nöjd är jag med personteckningen i övrigt. Där finns bifigurer som är sällsynt skickligt tecknade – när jag läser om dem är det som tiden stannar. Men det finns också mer centrala aktörer som framstår som överdrivna, klichéer. Och i Oates/Kellys regi är klichéer  ett problem. De hade kunnat fungerat i en vanlig deckare. Men Oates/Kelly har skrivit en i grunden helt annan typ av bok. Då förväntar jag mig något mer.

Handlingen är ett kapitel för sig. Normalt brukar jag tycka att Oates främsta styrka är hennes oförutsägbarhet. Det är därför jag läser henne. I Det stulna hjärtat lyckas Oates/Kelly vara både oförutsägbar och hejdlöst förutsägbar. Berättelsen om Merilee utvecklas delvis helt annorlunda än jag väntat mig. Det är spännande. Men det finns en grundgåta i boken och gåtans lösning tycker jag är enkel att räkna ut. Kanske har jag läst för många deckare. Men ändå. Det känns förutsägbart och trist.

Slutligen: boken är tunn och och snabbläst. Vill du ha en tänkvärd och rätt spännande bok men inte har tid med en tegelsten är den här ett alternativ.

Betyg: ★★★☆☆

Originaltitel: The stolen heart
Översättning: Ulla Danielsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: april 2007
ISBN: 9789146216643
Sidantal: 256

Köp boken på Adlibris (Sponsrade länkar).


Kommentarer

Lauren Kelly: Det stulna hjärtat — 1 kommentar

  1. Pingback: Tweets that mention Lauren Kelly: Det stulna hjärtat | PocketBlogg.se -- Topsy.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *