Henning Mankell: Den orolige mannen

En vinterdag 2008 försvinner en pensionerad hög marinofficer, Håkan von Enke, under sin dagliga promenad i Lilljansskogen. För Kurt Wallander blir det en personlig fråga av högsta rang, von Enke är nämligen Linda Wallanders svärfar och hennes lilla dotters farfar. Trots att utredningen handläggs av polisen i Stockholm kan Kurt Wallander inte låta bli att engagera sig, han söker bakåt i von Enkes militära karriär för att hitta lösningen.
När sedan också von Enkes hustru Louise försvinner, lika spårlöst, lika gåtfullt, blir hans engagemang om möjligt ännu större. Varför har det gamla paret försvunnit? Har ett brott begåtts, eller har de gett sig av självmant?

Henning Mankells sista bok om kriminalkommissarien Kurt Wallander släpptes tio år efter att den senaste Wallanderboken kom ut. Och det är en förändrad Wallander vi möter på bokens 555 sidor. Wallander har åldrats, fyllt 60 år och bävar inför framtiden. Framförallt skräms han av de plötsliga minnesförluster han drabbas av, som kommer från ingenstans och får honom att glömma både var han är och vad han ska göra. Samtidigt leder hans utredning om Lindas svärföräldrar honom till områden han tidigare aldrig satt sig in i; svensk utrikespolitik, militärens roll och spionaffärerna under det kalla kriget.

Den orolige mannen har fått svidande kritik. Bland annat tycker Svenska Dagbladets Magnus Persson att boken är taffligt skriven, och Bokhoras Johanna Ö önskar att hon sluppit läsa den. Samtidigt finns det dem som gillat boken också, som Kulturbloggen. Själv sällar jag mig till den skara som ändå tycker om Den orolige mannen. Den har ett sällsamt, lugnt tempo men lyckas ändå hålla mitt intresse uppe. Jag tycker mycket om det faktum att en stor del av boken handlar om Wallanders åldrande, hans tankar och funderingar kring hur den egna kroppen långsamt ger upp ger berättelsen ännu en dimension. Att vi dessutom får återse flera gamla Wallanderkaraktärer i boken gör den till en värdig avslutning av en serie som för många är själva essensen av de svenska kriminalromanerna.

Visst har Den orolige mannen även sina brister – dialogen känns onaturlig och tillrättalagd, den hade kanske tjänat på att redigeras lite hårdare, men jag kan inte låta bli att tycka om den. I mitt tycke är den kanske inte en rafflande kriminalroman, utan istället en bok om ett mystiskt försvinnande, om den svenska militärens roll under det kalla kriget, och om en man som kämpar med med sin självbild på ålderns höst.

Betyg: ★★★★☆

Förlag: Pocketförlaget
Utgiven: juni 2010
Antal sidor: 555
ISBN10: 9789186369439

Köp boken på Adlibris eller Bokus (sponsrade länkar).


Kommentarer

Henning Mankell: Den orolige mannen — 1 kommentar

  1. Pingback: Tweets that mention Henning Mankell: Den orolige mannen | PocketBlogg.se -- Topsy.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *