Miika Nousiainen: Hallonbåtsflyktingen

En pojke föds i Finland, av helfinska föräldrar, i ett helfinskt område, men han är inte mer än några år gammal när han har det hela klart för sig: han är egentligen svensk!

När han växer upp och funderar på sitt dilemma inser han att det är trans-nationell han är, och enda utvägen för honom att känna sig fri är att ”komma ut” som svensk, att flytta till Sverige och skaffa en svensk identitet.

Berättelsen skrivs i dagboksform mellan 2002 och 2010, med en dåres logik som är helt glasklar. Mikko Virtanen är hjärtligt trött på att betraktas som finsk och längtar bara efter att ingå i det, som han tycker, fantastiska svenska samhället. Han tar läsaren med på en rad etnologiska studier bland svenskar för att bevisa detta, men som infödd svensk inser man redan på sidan två av berättelsen att allt inte står rätt till, utan är väldigt skevt. Han ser bara det han vill se, och skildrar svenskens sätt att bemöta dagshändelser, som mordet på Anna Lindh och den stora Tsunami-katastrofen, som idealiskt. Mycket ironiskt, men hela tiden med samma obönhörliga logik som bygger på Per Albin, Olof Palme och Astrid Lindgren som förgrundsfigurer.

På sin långa resa mot svenskheten dyker det förstås upp en del hinder och krångel som Mikko löser på det smartaste sätt han kan tänka ut enligt hans ”svenska” sätt att tänka. Allteftersom berättelsen går framåt får man en dålig smak i munnen och – nää, rätt som det är är det faktiskt inte roligt längre! Man vill dra i nödbromsen!

Och avgörandet kommer på ett förlösande sätt på de sista 20 sidorna. Genom nya bekanta ser Mikko sitt föredömliga Sverige från en annan vinkel och inser att det idealsamhälle han trodde på inte riktigt ser ut som han trodde. På slutet tillåter sig författaren att sväva ut i en total, svidande och ohöljd samhällskritik som känns som en uppfriskande kalldusch efter den jolmiga inställsamhet som Mikko ger uttryck för boken igenom. Men läs för all del inte slutet i förväg – vägen dit är spännande och man undrar hela tiden hur det här skall gå ihop.

Tack vare den överraskande vändningen i slutet får den här boken högsta betyg. En riktigt bra och läsvärd bok, för alla oss som tycker att vi är svenska!

Betyg: ★★★★★

Förlag: Brombergs
Utgiven: 2010
ISBN: 978-91-7337-248-0
Antal sidor: 294 s.

Köp boken på Adlibris (Sponsrade länkar)


Kommentarer

Miika Nousiainen: Hallonbåtsflyktingen — 4 kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention Miika Nousiainen: Hallonbåtsflyktingen | PocketBlogg.se -- Topsy.com

  2. Pingback: Hallonbåtsflyktingen – Miika Nousiainens | Den lilla boklådan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *