,Seminarium: Astrid Trotzig om seriealbumet Maus

När jag var yngre slukade jag tecknade serier. Något av det absolut bästa jag läst var Art Spiegelmans serieroman Maus – en överlevandes bekännelse. Spiegelmans föräldrar Vladek och Anja var polska judar som deporterades till Auschwitz. Maus är berättelsen om Förintelsen såsom Art Spiegelmans föräldrar upplevde den. Nu har Maus kommit i en nyutgåva på svenska. Författaren Astrid Trotzig har skrivit efterordet. Därav seminariet.

Hon berättade för oss att det är tre böcker som varit avgörande för hennes förståelse av Förintelsen. Anne Franks Dagbok. Primo Levis Är detta en människa? Och Art Spiegelmans Maus, som hon läste för första gången som 17-åring. Hon anser att Maus är en av de absolut viktigaste böcker som kommit ut på svenska. Att skriva efterordet är det finaste och viktigaste uppdrag hon någonsin har fått. Varför?

När Trotzig första gången läste Maus var hon överväldigad över att Spiegelman lyckats framställa något så tungt som Förintelsen i en så lättillgänglig form som seriens. Ovanligt lättillgänglig eftersom Maus är uppbyggd som en traditionell roman.

Samtidigt utnyttjar Spiegelman seriens form fullt ut. Som Trotzig sade är Maus tecknad som en fabel. Judarna framställs som möss, nazisterna som katter, polackerna som grisar. En detalj ur seriealbumet som Trotzig särskilt nämner: när Vladek och Anja ska gå ut på stan bär de grismasker för att dölja att de är judar. Men Anja ser mycket judisk ut. Grismasken kan inte skydda henne eftersom andra kan se hennes svans.

Maus berättar om händelser före och under andra världskriget men är viktigt även i dag. Här i Sverige har Sverigedemokraterna just röstats in i riksdagen. Trotzig är adoptivbarn från Korea. Hon sa till oss att hon inte ser ”svensk” ut. Samma sak är det med hennes 12-årige son. Före valet frågade sonen henne: ”Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen,  måste vi flytta då?” Hon berättade för oss att hon grät på valnatten, att hon tänkte: Vad ska jag säga till min son?

Hon förklarade för oss att vi inte får glömma men tillade genast att vi människor glömmer hela tiden. Det sker i Sverige, det sker i andra länder i Europa. Hon nämnde revisionisterna med Irving i spetsen. Hon nämnde utvisningen av romer i Frankrike. Därför är det viktigare än någonsin att Maus sprids, avslutade Trotzig.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *