Raymond Khoury: Den siste tempelriddaren

Det här är en bok som inleder i stor stil. Efter en avstickare till 1200-talet hamnar läsaren i dagens New York och invigningen av en utställning på Metropolitanmuseet. Ett gäng tempelriddare i full mundering – hästar inklusive – går till attack, slår sönder muséet, norpar massa saker och försvinner.

Det finns ju diskretare sätt att råna ett museum på men det bekymrar inte Khoury. Han är inte mycket för realism. Intrigen är helt omöjlig. Osannolik, ologisk, inkonsekvent. Och då syftar jag inte på de häpnadsväckande upptäckter FBI-agenten Sean Reilly och arkeologen Tess Chaykin gör – 2000-åriga hemligheter, en konspirerande kyrka, tempelriddare som kämpar mot kyrkan och så vidare. Jag har inget emot konspirationer i fiktiv form. Jag kan godta det mesta inklusive rymdvarelser. Huvudsaken är att alltihop framställs som något som skulle kunna hända. Men Khoury kan inte ens få de mest vardagliga detaljer att framstå som trovärdiga. Vettlösheterna staplas på varandra, i stort och smått.

Personteckningen är inte heller särskilt realistisk. Arkeologen Tess Chaykin är i och för sig ganska intressant, tuff och företagsam. Inget bihang till den manlige hjälten precis. Men jag kan inte smälta att hon tycker att arkeologi är så trist och dammigt och monotont. Och så är det FBI-agent Sean Reilly. Han är så fruktansvärt handfallen, närmast menlös. Polisarbete tycks han ha en mycket vag uppfattning om. Hur han lyckades bli FBI-agent är ett mysterium.

Det där med polisarbetet är nog det som retar mig mest. Jag vet mycket lite om hur polisarbete går till i verkligheten. Men jag har läst massa deckare och vet hur det brukar framställas där. Khoury är verkligen genomusel på att skildra polisarbete så att det framstår som äkta.

Lägg därtill att boken inte är särskilt spännande och att språket är fantasilöst. Jag tycker verkligen att det här är skräp. Jag har inget emot skräp men jag vill ha viss kvalitet på det. Här är kvaliteten på bottennivå.

Karinmedk var lite mer positiv till boken. Du hittar hennes recension här.

Betyg: ★☆☆☆☆

Orginaltitel: The Last Templar
Översättning: Ulla Danielsson
Förlag: Norstedts
Utgiven: Oktober 2007
ISBN: 9789172638709
Antal sidor: 410

Köp boken på Adlibris (Sponsrade länkar)


Kommentarer

Raymond Khoury: Den siste tempelriddaren — 1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *