Markus Zusak: Boktjuven

Det här är Dödens berättelse och den börjar i Tyskland år 1939. Liesel Meminger pappa är försvunnen. Hennes mamma kan inte ta hand om henne. I stället placeras hon i fosterhem. Fosterföräldrarna bor på fattiga Himmel Strasse i en liten stad utanför München.

Boktjuven är klassad som ungdomsroman men passar vuxna lika bra. Jag skulle utan vidare sätta den i händerna på vem som helst över 14 som har det minsta intresse för historia och en smula fantasi. För det här är en mycket välskriven roman.

Berättargreppet, att Döden står för ordet, är lysande om än lite problematisk för min del. Jag är så präglad på Terry Pratchetts Döden SOM PRATAR SÅ HÄR och som har kåpa och lie. Jag har först svårt för Zusaks version av Döden. Men det går snabbt över. Det är svårt att inte gilla Zusaks Döden.

Och det Döden berättar är intressant och spännande. Liesel och hennes karriär som boktjuv, människorna hon möter på Himmel Strasse och den lilla staden, den mestadels mycket fattiga krigsvardagen i en diktatur – alltihop fascinerar mig.

Dessutom älskar jag Zusaks sätt att skriva. Det är magi eller nästan-magi på varje sida. Visserligen experimenterar han lite väl mycket med orden, – skapar substantiv av verb, hittar på nya böjningar o.s.v. I längden blir det blir tjatigt. Men det är bara en detalj.

Det finns bara en sak som stör mig på allvar. Zusak verkar inte ha riktig koll på Tredje rikets historia. Han gör några grava faktafel, misstag en bara inte får göra när det gäller Tredje riket. Det retar mig, får mig att tänka det här har aldrig hänt, det är bara en historisk roman och författaren har gjort en dålig research. Det förstör lite av min läsupplevelse. Men så är jag lite av en nörd också.

Boktjuven har tidigare recenserats av Bea, Karinmedk och Eva.

Betyg: ★★★★½

Orginaltitel: The Book Thief
Översättning: Anna Strandberg
Förlag: Ponto Pocket
Utgiven: december 2010
ISBN: 9789186587833
Antal sidor: 585

Köp boken på Adlibris eller Bokus.


Kommentarer

Markus Zusak: Boktjuven — 4 kommentarer

  1. Ja, det är lite synd. Hade det handlat om en historisk epok jag inte kan något om hade jag inte ens märkt något. Och jag tycker ju att boken i övrigt är så bra.

  2. Tyckte det var en av de bästa böcker jag läst och då har jag läste böcker i ungefär 53 år 🙂 (är 60 år). Läste den för ett par år sen. Såg inte heller faktafelen. Har hört tidigare att den klassas som ungdomsbok, men tycker även jag att precis alla åldrar kan ha läsa den.

  3. Den äldste jag känner som läst den är 80+ och hon var helt betagen. Det är verkligen en bok för alla åldrar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *