Tom Rob Smith: Barn 44

Moskva 1953. Stalintidens terror. Ett barn hittas död vid järnvägsspåren. Säkerhetsofficeren Demidov får i uppdrag att meddela de anhöriga. Någon utredning är det inte tal om. Mord är en omöjlighet i det socialistiska paradiset och pojkens död anses ointressant. Demidov har viktigare saker att syssla med – att jaga oppositionella och avhoppare.

Det är en jakt som lätt kan slå tillbaka på jägaren. Demidov har farliga överordnade. Och så har han problem på hemmaplan. Dessutom.

Normalt ogillar jag deckare som breder ut sig om huvudpersonens besvärliga överordnade och trassliga privatliv. Men här funkar det. Delvis beroende på den annorlunda huvudpersonen. En KGB-agent. Det känns nytt och spännande efter alla alkoholiserade amerikanska/engelska/norska superpoliser som är i luven på chefen och exfrun.

Men det funkar också för att Smith är bra på att väva in Demidovs trassel med överordnade och fru i handlingen. I stället för att bli ett irriterande brevidbrus leder trasslet handlingen vidare och till slut tillbaka till barnet vid järnvägsspåren.

Det är gripande, spännande, fartfyllt och otäckt. Mot slutet blir det lite väl mycket action och lite väl fantasifullt men det stör mig inte nämnvärt.

Däremot stör jag mig lite på skildringen av Stalintidens Sovjetunionen. Den verkar realistisk, åtminstone för det mesta. Men den känns inte som den är skriven av någon som var där. Det är för många påklistrade förklaringar av varför den hängivne sovjetmedborgaren tänkte och agerade som han gjorde. Som om jag hade läst en fackbok, där det är naturligt att allt sånt förklaras. Men jag läser en roman.

Det är denna utanförbeskrivning samt en del klichéspäckade karaktärer som drar ner betyget till 3,5.

Betyg: ★★★½☆

Orginaltitel: Child 44
Översättning: Karin Andrae
Förlag: Norstedts
Utgiven: December 2009
ISBN: 9789113025407
Antal sidor: 379

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.


Kommentarer

Tom Rob Smith: Barn 44 — 4 kommentarer

  1. Till skillnad från dig så älskade jag den här boken och jag håller i skrivande stund på att läsa den tredje och sista boken i serien om Demidov. Jag har inte kommit särskilt långt ännu, men jag gillar det jag hittills har läst 🙂

  2. Jag har köpt den andra delen, Det hemliga manifestet. Planen är att jag ska läsa den i sommar nån gång. Ska bli kul att se vad jag tycker om den. Det har hänt flera gånger på sistone att jag tyckt sådär om en debutroman och sen bara älskat uppföljaren.

  3. Pingback: Christa Bernuth: Inre säkerhet | PocketBlogg

  4. Pingback: Child 44 av Tom Rob Smith | Lottens Bokblogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *