Ester Roxberg: Min pappa Ann-Christine

Omslag Min pappa Ann-ChristineEster Roxberg fick Lilla Augustpriset redan som 17-åring och debuterade med romanen Antiloper år 2011.

Till skillnad från många andra som skriver ”boken-om-en-handelse-som-förändrade-mitt-liv” så är hon alltså redan en driven och början till etablerad författare när hon berättar om den här processen, som började med ett bombnedslag år 2010. Pappa ber att få prata med henne, och hennes första tanke är att han har en dödlig sjukdom. I själva verket vill han berätta att han nu tänker ”komma ut” och uppträda som kvinna, en läggning som han dolt i hela sitt 58-åriga liv.

Det märks att Ester är en van skribent. Hon berättar på ett lättflytande språk fast det stundtals är väldigt svåra saker hon beskriver. Det är lätt att känna med den unga vuxna som plötsligt ifrågasätter hela sin trygga barndom.

Ester hoppar lite fram och tillbaka i tiden – ett mycket vanligt berättargrepp. Hon landar vid olika tillfällen – ”milstolpar” – och försöker i efterhand analysera om det var något där eller där som kunde tyda på att pappans grubblande var något mer än det vanliga ”föräldragrubblet”. Hon rannsakar sig själv för tillfällen när hon varit tonårstrotsig och när hon efter pappans stora steg hade svårt att träffa honom. Då hon tvingats stöta bort honom när han velat prata om sina känslor och tankar, eftersom hon inte varit hans terapeut utan just dotter, och inte mogen att prata om hans problem när hon varit fullt upptagen med det kaos hon själv bar i under den här tiden.

När man hör berättelser om personer som ”kommer ut” i vuxen ålder är det oftast ur dennes eget perspektiv. Här möter vi en ung vuxen dotter, som själv håller på att hitta sin identitet, studerar, flyttar hemifrån, bildar familj just när hon får veta denna stora hemlighet om sin far och allt ställs på ända. Hon vågar berätta om ilska, ifrågasättande, utsatthet, sorg och tvivel utan att det blir någon snyfthistoria.

Idag har Ann-Christine bytt namn och identitet och lever helt som kvinna. Hon jobbar med andra uppgifter i Svenska Kyrkan än som präst, vilket var det jobb som hon hade i sitt tidigare liv. Ester sörjer sin pappa-figur men försöker umgås med, komma underfund och lära känna denna nya person som hon fortfarande ändå kallar ”pappa”. Det är inte enkelt och man inser att det inte kommer att bli det heller.

Nu har Ann-Christine även blivit morfar.

Boken finns i flera format, bl a som e-bok, cd-bok och mp3-bok.

Betyg: ★★★★½

Förlag: Wahlström&Widstrand

Utgiven: 2014-01-16

ISBN: 9789146224990

Antal sidor: 190 s.

Köp boken på Adlibris eller på Bokus

 


Kommentarer

Ester Roxberg: Min pappa Ann-Christine — 1 kommentar

  1. Pingback: Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg | Lottens Bokblogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *