Alan Bradley: Den bittra pajens sötma & Mord är ingen barnlek

den-bittra-pajens-sotmaHuvudpersonen i Alan Bradleys deckare, Flavia de Luce, är en sån där unge som kan sluta som endera Nobelpristagare eller giftmörderska. Hon är 11 år och bor på ett stort landsgods med sin aparta familj, hon är intelligent, hon älskar kemiska experiment (på andra). Och hon är fin på att snoka.

I den första boken Den bittra pajens sötma lämnar någon en död fågel på tröskeln till familjegodset och strax därpå dyker ett mänskligt lik upp (och så småningom en fjäder). Flavia kastar sig handlöst in i jakten på den skyldige. I uppföljaren Mord är ingen barnlek kommer en kasperteater till byn och när liket dyker upp är Flavia på plats för att hjälpa polisen med utredningen.

mord-ar-ingen-barnlekBöckerna vilar stadigt på sin unga hjältinnas axlar. Det är hon som berättar. Tonen är slagfärdig, drastisk, rolig och mörk. Genren är pusseldeckarens, som jag älskar. Mordmysterierna är nätt förpackade, särskilt i den första boken. Uppföljaren är lite långsammare, lite rörigare.

Jag hoppas innerligt att Lind & Co fortsätter ge ut böckerna om Flavia de Luce.

Betyg: ★★★★½

Orginaltitel: The Sweetness at the Bottom of the Pie
Översättning: Ylva Stålmarck
Förlag: Lind & Co
Utgiven: mars 2015
ISBN: 9789174613438
Antal sidor: 367

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Betyg: ★★★½☆

Orginaltitel: The Weed that Strings the Hangman’s Bag
Översättning: Ylva Stålmarck
Förlag: Lind & Co
Utgiven: november 2015
ISBN: 9789174614275
Antal sidor: 336

Boken finns på Adlibris och Bokus.


Kommentarer

Alan Bradley: Den bittra pajens sötma & Mord är ingen barnlek — 4 kommentarer

  1. Jag älskar den här serien! Flavia är mycket roligare än trista poliser med magsår och skilsmässa. En liten miniterrorist. Och så rappt och roligt berättat.

    • Visst är det! Läste att det kommit sju böcker hittills om Flavia, planen är att det ska bli tio. Hoppas alla översätts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *