John Williams: Stoner

9789127144583_200_stoner_pocketEtt recensionsexemplar från Natur&Kultur vid bokmässan 2015

Jag är väldigt snål med att sätta högsta betyg på de böcker jag läser. Jag vill spara mina femmor till de böcker som verkligen står ut. Här är en sådan.

Boken gavs ut första gången 1965. De 2000 exemplaren sålde slut och sedan försvann den i den allmänna bokfloden. Tio år efter författarens död (1994) spreds ryktet om en fantastisk, bortglömd bok, den trycktes upp på nytt och femtio år efter första utgåvan blev den en bästsäljare.

Vad det är som är så speciellt med den här boken är svårt att sätta fingret på. Den handlar om en väldigt vanlig man, född i en amerikansk bondfamilj i slutet av 1800-talet, men med läshuvud. Han får studera och blir lärare, vilket gör att han inte längre känner sig hemma på landet, men på grund av hans bakgrund kommer han inte heller riktigt in i den nya ”klassen”. Han är lite bortkommen och tafatt, trots att han aldrig tvekar om sin förmåga eller sitt kall. Undervisningen är hans stora glädje.

Han träffar på en förnöjsam och mild ung dam, och hur det nu går till så gifter de sig. Äktenskapet blir ett totalt fiasko och först många år senare möter Stoner den riktiga kärleken. Dock fortsätter han att låta sig hunsas av sin fru, som verkar helt vrickad i sin nyckfullhet. Han har en glädje i livet i sin uppväxande dotter, men inte heller den glädjen förunnar hon honom.

Också på arbetet möter Stoner ständiga motgångar och kränkningar, men finner sig i detta med jämnmod. Alltså en väldigt ”beige” man men briljant beskriven från vaggan till graven.

Betyg: ★★★★★

Översättning: Rose-Marie Nielsen
Förlag: Natur&Kultur
Utgiven:september 2015
ISBN:9789127144583
Antal sidor: 293 s.

Köp boken på Adlibris eller på Bokus.

 


Kommentarer

John Williams: Stoner — 3 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *