Sharon Bolton: En mörk och förvriden flod

en-mork-och-forvriden-flodSharon Boltons deckare En mörk och förvriden flod är rolig.

Det kom lite oväntat. Såvitt jag minns brukar Bolton vara gravallvarlig. Men inte den här gången och det är bra för jag gillar deckare med humor. Humor kan få den mest skruvade intrig att framstå som mer trovärdig och Bolton är skruvad.

Boken börjar med att Lacey Flint, som har sadlat om från kriminalare till flodpolis, dyker i Themsen och hittar ett lik. Hon börjar nysta i dödsfallet, trots att mordutredningar inte är hennes jobb längre, och diverse otäckheter följer. Bolton är sjukt bra på miljöbeskrivningar och Themsen är en fantastisk miljö för deckare.

Och människorna går också hem. Jag har haft svårt för Boltons människoskildringar, men den här gången funkar det. Humorn gör nervknippet Flint trovärdig. Bolton har skurit ner tjatet om huvudpersonernas utseende till ett minimum (enda undantaget är en fortsatt fixering vid Mark Joesburys ögonfärg, men en kan inte få allt här i världen). Och dessutom är boken kryddad med en rad sköna bifigurer som jag gärna sett mer av.

Allt som allt är En mörk och förvriden flod en ruskigt bra deckare. Om Bolton fortsätter i den här stilen kommer hon att segla upp som en av mina absoluta favoriter.

Betyg: ★★★★½

Orginaltitel: A Dark and Twisted Tide
Översättning: Lilian Fredriksson och Karl G. Fredriksson
Förlag: Modernista
Utgiven: september 2015
ISBN: 9789176455913
Antal sidor: 474

Boken finns på Adlibris och Bokus.


Kommentarer

Sharon Bolton: En mörk och förvriden flod — 4 kommentarer

    • Kan inte låta bli att undra hur en man med så särpräglat utseende kan jobba undercover. Borde inte undercoverpoliser se lagom anonyma ut?

    • Det är den fjärde boken om Lacey Flint och böckerna får gärna läsas i ordningsföljd. Nu ser du mig är rätt bra (fantastisk London-skildring), Livrädd är superbra och Odödlig rätt trist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *