Hanna E Lindberg: STHLM Confidential

9789175791173_200x_sthlm-confidential_pocketEtt recensionsexemplar från Pocketförlaget mottaget på Bok- och Biblioteksmässan 2015.

Detta är en deckare av typ bladvändare. Tack vare den rappa berättartekniken och de korta kapitlen vill man bara läsa en sida till… och ett par sidor till…

Handlingen utspelar sig i ”Stockholms undre värld”, Stockholm Noir som det kallas ibland. En ung kvinnlig journalist, inte helt olik författaren själv att döma av fotot på bakre pärmens insida, upptäcker och blir indragen i en ruskig härva av affärer, bedrägerier och ond, bråd död.

Bitvis påminner boken lite om såväl Jens Lapidus böcker som Millenniumsviten av Stieg Larsson. Det märks att Lindberg är både väl påläst och väl insatt i journalistyrket och hon har även vänt sig till en rad personer, som avtackas på sista sidan, för research.

Det är svårt att tro att detta är Hanna E Lindbergs debut. Såväl handlingen som stil och språk är skickligt bemästrade. Spänningen hålls kvar ända till de sista sidorna, där man äntligen får veta vem som är mördaren, varför och vad som händer med denne. Antalet rena action- och sexscener hålls nere och stoppar inte upp flytet i läsningen, vilket jag tycker är bra. Tempot är högt och jämnt.

Uppföljaren STHLM Grotesque är på gång. Den har en del att leva upp till, men jag är på inget vis orolig!

Betyg: ?????

Förlag: Pocketförlaget
Utgiven: 2015-09
ISBN: 9789175791173
Antal sidor: 346 s.

Köp boken på Adlibris eller på Bokus (Sponsrade länkar)

Publicerat i Bokmässan 2015, Bokrelaterat, Deckare, Recensioner, Skönlitteratur | Märkt Betyg 4.5, deckare, Hanna E Lindberg, kvinnor, nutid, serie, Skönlitteratur, spänning, stockholm, sverige | 1 Kommentar

Anna Jansson: Alla kan se dig

alla-kan-se-digOm jag räknat rätt är Alla kan se dig Anna Janssons sextonde roman om Maria Wern. Jag tycker definitivt att det är en av de bästa. En äldre man mördas, en sextonårig pojke försvinner. Det är upptakten till en mörk och ruggig historia om barn och ungas utsatthet. Intrigen är riktigt snyggt upplagd och handlingen håller god fart mest hela tiden. Huvudpersonernas mer eller mindre komplicerade privatliv vävs in i handlingen utan att ta över storyn. Och Gotland är som alltid en utmärkt deckarmiljö.

Min främsta invändning är att förövarens identitet avslöjas så tidigt. Men bortsett från det är Alla kan se dig en spännande och snabbläst deckare som passar utmärkt som sommarläsning.

Betyg: ?????

Förlag: Månpocket
Utgiven: april 2016
ISBN: 9789175035703
Antal sidor: 287

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Publicerat i Deckare, Recensioner, Skönlitteratur | Märkt Anna Jansson, barn och ungdom, gotland, maria wern, övergrepp, sverige | Lämna ett svar

Carola Hansson: Masja

masjaJag tittade på miniserien Krig och fred tidigare i år och bestämde mig för att jag måste läsa åtminstone en bok av Leo Tolstoj. Men så såg jag att Carola Hanssons roman Masja, som handlar om Tolstojs älsklingsdotter, kommit i pocket och så läste jag den i stället.

Jag vill fortfarande läsa något av Leo Tolstoj men jag kommer inte att se på det han skrivit på samma sätt. Den store författaren tycks ha varit en genuint jobbig person och inte mycket till far heller. Hustrun? Inte ett skvatt bättre. Masja växte upp i en berömd och beundrad men dysfunktionell familj.

Carola Hansson levandegör berättelsen om Masja och hennes besvärliga familj på ett i många sätt bra sätt. Stilen är intensiv och medryckande, den påminner lite om Joyce Carol Oates. Masja är en omtumlande läsupplevelse. Den är också för lång. Hansson går in för mycket på detaljer och för mycket utrymme ägnas Tolstojs filosofiska och religiösa tankegods.

Och under hela läsningen känns det som det är en pusselbit som saknas. Hansson har tidigare skrivit två romaner om familjen Tolstoj och kanske borde jag ha läst dem först. Jag kommer definitivt att läsa dem nu.

Betyg: ?????

Förlag: Bonnier Pocket
Utgiven: maj 2016
ISBN: 9789174295320
Antal sidor: 585

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Publicerat i Drama, Klassiker, Recensioner, Skönlitteratur | Märkt 1800-tal, 1900-tal, carola hansson, dysfunktionell familj, historia, leo tolstoj, ryssland, sverige, tv-serier | Lämna ett svar

Nele Neuhaus: Snövit ska dö

snovit-ska-doDen anglosachsiska dominansen i min deckarhylla är överväldigande och Nele Neuhaus kommer inte bidra till någon förändring. Jag har läst hennes roman Snövit ska dö, som enligt omslaget blev hennes internationella genombrott. Storyn är rätt okej – en man återvänder till hembyn efter att ha avtjänat tioårigt straff för mord samtidigt som skelettet efter en ung flicka hittas.

Men resten funkar inte. Jag fixar inte språket. Det är klyschigt. Jag är inte petnoga med språket i deckare men här ser människor varandra djupt i ögonen, de älskar passionerat och så vidare. Det blir för mycket. Och jag fixar inte människorna. De är också klyschiga. Här finns det gott om manliga män och kvinnliga kvinnor. Även om de kvinnliga poliserna är (minst) lika tuffa som männen får jag ändå en överdos traditionella könsroller. Och det är väldigt mycket snack om fördelaktigt utseende och sexuell attraktion mellan könen (när människor attraheras är det alltid av det motsatta könet).

Till och med byns svartklädda outsider Amelie är en klyscha. Och hon inser dessutom snabbt att sexiga kläder är roligare eftersom det får män att bli attraherade av henne.

Gäsp och dubbelgäsp. Mitt ex av Snövit måste dö kommer bli second hand snarast.

Betyg: ?????

Orginaltitel: Schneewittchen muss sterben
Översättning: Christine Bredenkamp
Förlag: Bonnier Pocket
Utgiven: april 2016
ISBN: 9789174295399
Antal sidor: 437

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Publicerat i Deckare, Recensioner, Skönlitteratur | Märkt Betyg 2, bodenstein , genus, nele neuhaus, tyskland | 5 Kommentarer

Tahereh Mafi: Rör mig inte

ror-mig-inte Jag tycker att romantik i böcker är bara marginellt festligare än telefonkatalogen. Så tyvärr, Tahereh Mafis debutroman Rör mig inte är inte för mig. Jag gillar Mafis språk och jag gillar idén med flickan vars beröring dödar. Men hela handlingen kretsar kring den romantiska spänningen mellan den inspärrade Juliette och killen som plötsligt dyker upp i hennes cell.

Jag fattar att en tonårstjej som suttit isolerad en halv evighet får känslomässigt fnatt när hon plötsligt får dela cell med en riktig snygging. Men allt behöver ju inte handla om romantik. Om Mafi reducerat kärlekstjafset till ett minimum och fokuserat på att skapa spänning och action hade jag nog gillat boken. Men i stället drunknar all spänning och action i romantik och jag får hemskt tråkigt.

Rör mig inte är första delen i en trilogi. Jag är inte jättepepp på att läsa de två andra böckerna men en vet ju aldrig.

Betyg: ?????

Orginaltitel: Shatter me
Översättning: Carina Jansson
Förlag: Ponto Pocket
Utgiven: april 2013
ISBN: 9789174750973
Antal sidor: 304

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Publicerat i Fantasy , Recensioner, Skönlitteratur | Märkt Betyg 2, juliette, romantik, tahereh mafi, unga vuxna, usa | 2 Kommentarer

Tematrio – Hemligheter

tematrioI veckans tematrio ber Lyran oss att berätta om texter som på olika sätt berättar om, speglar eller innebär hemligheter. Här är min trio.

Alex Marwoods eminenta thriller Granne med döden utspelas i ett sunkigt hyreshus i London. Flera av hyresgästerna har något att dölja och en natt sker en förfärlig olycka som spär på rädslan och paranoian. Välskrivet och roligt, spännande och groteskt om hemligheter och lögner, om ensamhet och om vänskap. Marwood har tidigare skrivit Onda flickor. Den är helt okej. Den här boken däremot är alldeles, alldeles underbar. Rekommenderas både till den som gillar thrillers och den som bara är sugen på människor av de mest skiftande slag. Inget för den äckelmagade dock.

En thriller som jag inte tyckte lika bra om är Paula Hawkins Kvinnan på tåget. Rachel har fått kicken på grund av sitt alkoholmissbruk men låtsas ändå varje dag ta tåget till jobbet. Hennes närgångna intresse för ett ungt par leder snart till trubbel och en härva av hemligheter och lögner kommer i dagen. Kvinnan på tåget har blivit värsta snackisen och läsarkretsen tycks delad i de som älskar och de som hatar. Själv tycker jag att idén och upplägget är bra men att genomförandet är lite rörigt.

Slutligen vill jag nämna Joyce Carol Oates ungdomsroman Två eller tre saker jag glömde berätta för dig. Boken kretsar kring tre tonårstjejer i en skola för privilegierade barn: toppstudenten som i hemlighet skär sig, den av killarna mobbade som är hemligt förälskad och hon den där udda som dör. Splittrad men engagerande berättelse om tjejer som är beroende och tjejer som är självständiga. Eftersom jag läst ungefär en miljon Oates börjar temat med osäkra tjejer som suktar efter bekräftelse bli tjatigt. Om jag aldrig läst Oates hade jag tyckt att boken var bättre.

Publicerat i Drama, Recensioner, Skönlitteratur, spänning | Märkt alex marwood, england, Joyce Carol Oates, paula hawkins, usa | 14 Kommentarer

Sigrid Combüchen: Den umbärliga

den-umbarligaIda Bäckman är mest känd för att ha blivit besatt av Gustaf Fröding, umgåtts med Fröding, blivit bortdriven från Fröding, skrivit en skandalös bok om Fröding. Hon var ett tag värsta Fröding-snackisen. Men som Sigrid Combüchen visar i biografin Den umbärliga handlade Bäckmans liv inte bara om relationen till nationalskalden som söp sig galen. Bäckman var lärarinna och skolföreståndare, gjorde spännande resor och umgicks med kultureliten. Hon skrev och hon publicerades.

Ämnet är intressant och jag gillar Combüchens attityd. Jag gillar hennes stil. Och jag får snabbt klart för mig att jag skulle ha blivit galen av att umgås med Ida Bäckman. Och att Gustaf inte var den enda i familjen Fröding som faktiskt var galen. Men i övrigt har jag länge svårt att orientera mig. Den umbärliga är rörig, hoppar hit och dit i tid och rum och det är först när jag läser den kortfattade kronologin som avslutar boken som jag faktiskt fattar vad som hände.

Men trots den allmänna röran gillar jag ändå boken. Om den svenska kultureliten runt sekelskiftet 1900 kan jag mycket lite och Den umbärliga ger mersmak.

Betyg: ?????

Förlag: Norstedts
Utgiven: augusti 2015
ISBN: 9789113067568
Antal sidor: 275

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Publicerat i biografier, Facklitteratur, Recensioner | Märkt 1800-tal, 1900-tal, Betyg 3.5, gustaf fröding, ida bäckman, litteraturhistoria, lyrik, psykisk ohälsa, psykvård, sverige | 1 Kommentar

Ola Larsmo: Förrädare

forradareOla Larsmos spionroman Förrädare utspelas i Sverige under andra världskriget. I centrum för berättelsen står en ung man som börjar arbeta hos den svenska underrättelsetjänsten och långsamt inser att någon läcker uppgifter till tyskarna.

Det jag gillar med den här boken är språket och den historiska kontexten. Larsmo är en säker stilist och han har gjort en gedigen research. Resultatet är en bok med mycket känsla. Allting känns verkligen spiondrama-under-andra-världskriget. Tvetydigheten och dubbelspelet, rädslan och paranoian – allt det kommer fram väldigt bra.

Men personerna som skildras är för skissartade och handlingen är för långsam. Det här är den typen av bok som bör läsas långsamt och med eftertanke och jag är inte den typen av läsare. Kanske hade jag uppskattat den mer om jag läst den vid ett annat tillfälle, på ett annat sätt.

Betyg: ?????

Förlag: Bonnier Pocket
Utgiven: december 2014
ISBN: 9789174294545
Antal sidor: 510

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Publicerat i Nyheter om Pocketblogg, Recensioner, Skönlitteratur, spänning | Märkt 1900-tal, andra världskriget, Betyg 3.5, historia, ola larsmo, sverige, tredje riket | 2 Kommentarer

Joyce Carol Oates: Nattsidan

nattsidanJag sätter i mig Joyce Carol Oates skräcknovell Nattsidan i ett nafs och efteråt lämnar den en behagligt ryslig eftersmak. Skräckromantik i 1800-talsmiljö kan bli hur bra som helst med rätt författare. Det här är så mycket bättre än Oates gotiska roman De fördömda som jag skriver om här. Den var splittrad och rörig. Nattsidan däremot är fokuserad och lagom läbbig.

Mycket mer än så kan jag inte säga, boken är på 45 sidor och det behövs inte många ord för att avslöja för mycket.

Det här är första novellen jag läser från bokförlaget Novellix, som specialiserat sig på noveller. Perfekta om en vill ha något snabbläst mellan varven. Och böckerna är så små att de platsar i bakfickan.

Betyg: ?????

Orginaltitel:
Översättning: Johan Theorin
Förlag: Novellix
Utgiven: maj 2013
ISBN: 9789187451133
Antal sidor: 45

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Publicerat i Fantasy , Recensioner, Skönlitteratur | Märkt 1800-tal, Joyce Carol Oates, skräck, skräckromantik, usa | 2 Kommentarer

Jerker Virdborg: Skyddsrummet Luxgatan

skyddsrummet-luxgatanSå där principiellt föredrar jag böcker där jag fattar vad som händer. Och Jerker Virdborgs roman Skyddsrummet Luxgatan är knapphändig svårttolkad. I en rad kapitel – fragment – skildrar Virdborg en nära framtid där Sverige är och har nyligen varit i krig. Ramberättelsen, där en människa i ett skyddsrum långt under ytan berättar, den är tydlig nog – och helt fantastisk. Men några av de övriga kapitlen (en kan kalla dem noveller) är svårbegripliga. Väldigt mycket lämnas åt läsarens fantasi och emellanåt famlar jag i mörker.

Jag är inte nöjd. Jag hade velat veta mer. Jag hade velat förstå.

Men så är det det här med att Virdborg skriver som en gud. Jag skojar inte. Hans stil är minimalistisk och vacker och perfekt. Inte ett kommatecken känns fel. Och texterna väcker väldigt många känslor hos mig. Framför allt väcker den skräck. Det är skickligt.

Jag vill läsa om Skyddsrummet Luxgatan. Jag vill läsa mer av Jerker Virdborg.

Betyg: ?????

Förlag: Bonnier Pocket
Utgiven: augusti 2015
ISBN: 9789174294873
Antal sidor: 190

Boken finns på Adlibris och Bokus.

Publicerat i Fantasy , noveller, Recensioner, Skönlitteratur, spänning | Märkt Betyg 4, jerker virdborg, krig, sverige | 2 Kommentarer