Nick Stone: Mr Clarinet

När jag börjar läsa den här boken väntar jag mig en riktigt läskig deckare. Omslaget och baksidestexten skriker ut riktigt läskig deckare. Men inte då.

Det börjar ju rätt bra. Hjälten Max Mingus är f d polis, numera privatdeckare och just utsläppt från fängelse. Av en stenrik haitier får han uppdraget att leta reda på ett kidnappat barn. De som tidigare försökt har gått ett gruvligt öde till mötes. Tvekande accepterar Mingus uppdraget.

Så långt är det både spännande och otäckt. Inte skrivit med större stilistisk finess men jag är inte på mitt kräsna humör. Huvudsaken är att det är otäckt. Jag läser snabbt vidare.

Men så plötsligt, någon gång efter Mingus ankomst till Haiti, tunnas intrigen ut. Deckarspåret framstår närmast som en ursäkt för att berätta om landet Haiti. Först mot slutet tar berättelsen fart igen. Och då faller intrigen ihop. Mysteriets lösning, som levereras i ett par omgångar, är ruskigt långsökt, rentav fånig. Och cliffhangern som ska locka mig att läsa nästa bok i serien framstår som konstruerad och inte det minsta inbjudande.

Ändå är Mr Clarinet inte ointressant. Det som händer mellan början och slutet är egentligen ganska bra. Stone är skicklig på miljöer och rätt bra på människor också. Hans beskrivning av Haiti och de människor som bor där är ofta gripande. Men också hans porträtt av hjälten fungerar. Mingus är en lite trångsynt amerikan som aldrig tidigare varit utanför USA och som betraktar Haiti och dess invånare med stor skepsis. Jag blir mycket förvånad när jag senare läser att Nick Stone själv bor i Storbritannien och har haitiskt ursprung.

Alltså. Som deckare håller Mr Clarinet inte. Men kanske hade Stone kunnat skriva en riktigt bra vanlig roman om Haiti.

Betyg: ★★½☆☆

Orginaltitel: Mr Clarinet
Översättning: David Nessle
Förlag: Pocketförlaget
Utgiven: Oktober 2011
ISBN: 9789186675691
Antal sidor: 502

Köp boken på Adlibris (Sponsrade länkar)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *