Anna Reid: Belägringen av Leningrad

belagringen-av-leningradJag kan inte släppa det här med drakarna. Jag har läst Anna Reids facklitterära skildring Belägringen av Leningrad av Anna Reid och funderar på om Röda armén hade haft någon nytta av drakar under belägringen.

Kanske inte. Alla djur måste äta. Drakarna i Naomi Noviks böcker om Temeraire föredrar boskap. Daenerys drakar i Game of Thrones äter både boskap och människor, företrädesvis grillat.

Var det något som inte fanns i Leningrad under den första krigsvintern 1941-1942 så var det boskap. Det fanns knappt någon mat alls. Leningradborna svalt ihjäl. I drivor.

Och det var det som var meningen. Som Reid visar belägrade tyskarna Leningrad med det uttalade syftet att förinta både staden och dess invånare. När jag läser om Wehrmachtsoldaternas förfrysningsskador har jag därför svårt att uppbåda sympatier. Jag hade gärna sett ett par drakar gå lös på Wehrmacht.

Belägring pågick under åren 1941-1944 och uppskattningsvis 750 000 civila dog. Trots det har det varit tyst om Leningrads öde under andra världskriget, både i Ryssland eller utomlands. Jag rekommenderar Reids bok till alla som vill veta mer. Hon kan sitt ämne. Hon skriver lättfattligt och välformulerat. Skildringen av belägrade och belägrare är inkännande och mångfacetterad, beskrivningen av de två totalitära ideologier som gemensamt ledde till så många människors död är saklig. Personligen hade jag föredragit mer om Leningrads befolkning och mindre om Wehrmachts soldater, men det är en smakfråga. Belägringen av Leningrad är utmärkt facklitteratur.

Betyg: ★★★★½

Orginaltitel: Leningrad – Tragedy of a City under Siege
Översättning: Ulf Gyllenhak
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2012
ISBN: 9789113024486
Antal sidor: 444

Boken finns inte längre på Adlibris och Bokus. Kolla med vänner och bekanta, bibliotek och second hand.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *