Thomas Erikson: Bländverk

blandverkThomas Eriksons deckardebut Bländverk gör mig lätt euforisk.

Jag läser drivor av deckare. Jag älskar genren, hela grejen med en gåta som ska lösas, löstrådar som pytsas ut, människor att misstänka och så vidare. Jag är beredd att godta en hel del språklig tafflighet och halvdana människoskildringar bara mysteriet är gediget.

Så när jag hittar en debutförfattare som både kan svänga ihop en bra deckarstory, skapa trovärdiga karaktärer och dessutom kan skriva blir jag – lycklig.

Det ska medges. Jag var hyfsat misstänksam när jag började läsa. Någon tar livet av rika affärsmän i Stockholm och beteendevetaren Alex King blir indragen i polisutredningen. Jag är trött både på seriemördare och externa konsulter som kallas in för att bevisa att vetenskapen besegrar allt.

Men Bländverk är inte vad jag trodde. Erikson undviker alla fällor genren erbjuder. I stället levererar han ett stycke ruskigt bra hantverk. Stilen är rakt på sak och väldigt medryckande. Karaktärerna är snyggt utmejslade och mordmysteriet välkonstruerat.

Min enda invändning är att snacket om beteendevetenskap kunde ha tonats ner en del. Jag förstår att Erikson älskar sitt ämne men själv är jag inte fullt så intresserad. Men det är en bisak. Bländverk är en mycket bra bok och jag ser verkligen fram emot att få lägga vantarna på uppföljaren Illdåd.

Betyg: ★★★★½

Förlag: Ponto Pocket
Utgiven: maj 2012
ISBN: 9789174750546
Antal sidor: 470

Boken finns på Adlibris och Bokus.


Kommentarer

Thomas Erikson: Bländverk — 2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *